Omgeving

Gemeente Molenlanden
Locatie Waalhof

Waalhof te Waal

Liesveld

De gemeente Molenwaard is op 1 januari 2013  ontstaan door samenvoeging van de Graafstroom, Liesveld en Nieuw Lekkerland. Op 1 januari 2019 is de gemeente gefuseerd met Giessenlanden, de gemeentes vormen sindsdien samen de gemeente Molenlanden.

In deze waterrijke omgeving zijn in de loop van tijd vele rijksmonumenten gebouwd. Er staan er inmiddels zo’n 211 op de rijksmonumentenlijst, waarvan het grootste deel in Nieuwpoort. De lijst omvat onder meer boerderijen, molens, kerken en woonhuizen.

De afzonderlijke gemeenten werken inmiddels al intensief met elkaar samen. Ameide, deze zeer oude plaats verkreeg in 1722 haar stadsrechten, hetgeen een centrale handelsfunctie langs de Lek opleverde. Helaas werden die rechten door familievetes 250 jaar later weer aan Ameide onttrokken. Gelukkig is het historische centrum wel bewaard gebleven. Het markante stadhuis en 17e eeuwse patriciers– woningen zijn intussen benoemd tot beschermd stadsgezicht.
Nieuwpoort

Nieuwpoort

Iets verder weg, maar nog steeds binnen redelijke afstand, ligt Nieuwpoort. Deze vestingstad maakt deel uit van ‘Het Oud Nederlands Vestingstelsel’: een aan de Nederlandse grondstoffen en landschappen aangepaste manier van het ontwerpen en bouwen van vestingwerken. Veel objecten in het stadje herinneren nog aan het rumoerige verleden van Nieuwpoort. Vandaag de dag is het een rustige kern in een natuurrijke omgeving.

Nabijgelegen steden

Naast deze dorpen en kleine vestingstadjes zijn grotere steden als Gorinchem en Nieuwegein binnen 30 minuten te bereiken zijn met de auto. Utrecht en Rotterdam zijn met de auto binnen 45 minuten te bereiken.

Nieuwpoort

 

Call Now ButtonBel Agnes